Veseli stol – humanitarna večera – talijanski aperitivo

Koliko je vremena potrebno da se stvori tradicija? Ili, možda, što je potrebno da se stvori tradicija? U tim promišljanima u misli dolazi jedna lijepa, jednostavna, slasna, ugodna, funkcionalna, praktična tradicija koja potiče, slavi druženje i uživanje. Talijanski aperitivo – piće uz sitne zalogaje u vrijeme nakon posla, kao uvod u večeru, večer.

Još su stari Rimljani, barem oni imućniji, imali ovaj slasni ritual uvertire u ozbiljne večernje gozbe pod nazivom “gustatio”. Teško je odrediti točno kada i kako je “nastao” moderni koncept aperitiva, no priča kazuje da je to bilo 1786. u Torinu kada je Antonio Benedetto Carpano od muškatnog vina i tridesetak aromatičnih biljaka i začina kreirao i krenuo u svom baru posluživati vermut, piće koje s vremenom postaje aperitivo piće par excellence.

Naziv „aperitivo“ potječe od latinske riječi koja znači „otvoriti“ jer ideja je aperitiva doslovno otvoriti, stimulirati, apetit. Talijani vjeruju da se apetit najbolje potiče kada se jede i pije. Vjerujemo da su primijetili kako se oko stola stimulira i mnogo što drugo. Druženje, razmjena, ljudskost, dobro, zajedništvo, dijeljenje i veselje. Pa, koliko je vremena potrebno da se stvori tradicija? Aperitivo pokazuje da stoljeća sigurno jesu. Ipak, usuđujemo se utvrditi da nisu ključna. Ne stoljeća, nego uopće varijabla vremena.

Ono što postaje tradicija je nešto što stvara neku nad-vrijednost, nad-situaciju, nad-koncept satkan od svih malih elemenata koji ju čine. Postoje i samostalno, ali su tek na okupu – tradicija. Vermuth nije tradicija, odlazak u bar nije tradicija, obrok nakon posla nije tradicija. Aperitivo je tradicija. Tradicija kao „društveni gestalt“ – cjelina koja je puno više od samog zbroja svojih sastavnih elemenata.

Takav je društveni gestalt i Veseli stol – dobro druženje & večera s humanitarnim karakterom. Veseli stol projekt je Anite Kozine koja se krije iza food-bloga Veseli trbuh.

Ideja je stvoriti prostor i iskustvo za dobro druženje uz dobru hranu. Svaki je događaj živopisna priča koja crvenu nit, odabranu temu večere, provlači kroz prostor, uređenje, uključene partnere. Tema večere je svaki put neka druga zemlja ili regija, a dosadašnjih je šest večera tematiziralo Meksiko, Srednju Ameriku, Maroko, Liku, Koreju i Englesku.

Vjerujemo da će se Veseli stol održavati stoljećima, a dvadesetog listopada održao se po sedmi put u Aperitivo Bar-u u Zagrebu. Dio tradicije Veselog stola postala je nedjelja kao odabrani dan za podsjetiti nas sve skupa da nam okupiti se oko bilo kojeg stola, barem na sedmi dan, treba biti važna osobna životna tradicija.

Svima onima koji su se te nedjelje okupili u Aperitivo baru oko Veselog stola uslijedila je čarobna večer, a okupilo se čak njih 40. Najviše do sada. Još jedan ključni sastojak tradicije Veselog stola je i element iznenađenja. Tema i jelovnik ostaju tajni do samog početka večere.

Uz to, ovaj puta Anita je za goste pripremila i dodatno iznenađenje. Svojevrsnu verziju aperitiva. Sat i pol dugu turističku šetnju po zagrebačkom Gornjem gradu uz zalazak sunca i putne koktele koje je pripremio Petar aka PK Gin Tonic Croatia.

Onima koji temu večere nisu naslutili iz pozivnice i vizuala daljnji je blagi trag dan uređenjem interijera. U ugodan ambijent Aperitivo bara uselilo se mnogo začinskog bilja, pretežno bosiljka. Mnogo rajčica, koje su se koristile i u pripremi hrane i mnogo grana masline. Ako ni pozivnica, lokacija večere, aperitivo prije večere i more rajčica, bosiljka i masline nisu artikulirali ideju Italije, jelovnik koji je uslijedio svakako jest. Ako jesu, jelovnik je tu ideju pretvorio u dugo iščekivanu stvarnost.

Veseli stol – humanitarna večera

Za hladno predjelo su poslužene suhomesnate delicije, vrhunski sirevi, talijanski arancini – kuglice od rize i gorgonzole. Toplo predjelo su bili rotoli, roladice s povrćem uz puno parmezana. Glavno jelo rolana teletine punjena pršutom te poslužena uz njoke od kelja, griza i skute. Za desert semifreddo od limuna s cannoli keksima i kremom od pistacija.

Premijera večere je bio novi pjenušac Bogdanuša. Uz večeru se služilo vino upareno s jelom i, tematski prikladno – Negroni koktel s potpisom Petra PK gin tonic croatia.

Tijekom ove slasne večere stimuliran je apetit, a i mnogo čega dobrog, ugodnog i korisnog, kao uvijek kada se okupljamo oko stola. Pa i više.

Još jedan od ključnih sastojaka tradicije Veselog stola je humanitarno djelovanje. Ovog puta, večera je bila posvećena udruzi za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima – Krijesnica čiji su predstavnici prije večere gostima zahvalili riječima: „Hrana je život. Hrana, mogućnost jela s drugima, okupljanja oko stola i dijeljenje obroka oboljelima predstavlja povratak u život i simbol su tog povratka. Večeras, okupljeni oko Veselog stola simbolično za sve njih slavimo život.“

Sav prihod od kotizacija za večeru donira se udruzi. Ovaj puta su se uključili i nesebično podržali akciju donacijom u obliku prostora, namirnica, usluga, ljudi: Aperitivo bar kao domaćin večere, namirnice su donirali Green Friends , OPG Džolan , Rajska rajčica, Paška sirana, Dobro i Mesnice Ravlić.
Za piće su se pobrinuli Zlatan Otok – vina Plenković, Agropošta za sirupe i prirodne sokove, promili.hr & stock.hr za ginove i vermuth. Pivovara Medvedgrad za piva. Predivne pregače za domaćice, sve redom Anitine prijateljice, sašila je Zmajevna. Službeni fotograf koji Anitu prati na svim večerama je dragi joj prijatelj Vlado Cvirn, sad već i poznati fotograf s vrlo individualnim pristupom i vrlo kvalitetnom stilizacijom Cvirn Weddings. Dizajnersko – marketinška podrška Veselog stola je Varga Vanja / djelovanje.

Kroz ovaj format, Anita je pronašla način kako provesti u djelo kombinaciju ugodnog i korisnog. Spajanjem ljudi, mjesta, organizacija, ideja, svrhe, mirisa i okusa stvorila je društveni gestalt – tradiciju.

Kao i talijanski aperitivo, Veseli stol je postao nešto čemu se veselimo, nešto što iščekujemo. Tradicija. Ključni element svake tradicije je ponavljanje, a kada će se sljedeći put ponoviti? Pomno pratite Anitu jer dio ove tradicije ne želite propustiti biti.

Tekst by: Vanja Varga, djelovanje

Veselim se tvojim komentarima. :)

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: